Hvem er vi?

Wanderlust YOGA er skapt av yoga utøvere med et ønske om å bringe naturlige, håndlagde, unike produkter til andre miljøbevisste yogis i Norge. Vi er et lite selskap med et stort driv for den yogiske livsstilen og moder jord. Vi har utviklet en produktserie med det formål og hjelpe å støtte deg i din yoga. For din komfort og med fokus på miljøet bruker vi kun naturlige elementer; hamp, bomull, bokhvete og Lokta som naturlig gror vilt i Himalayas fjellene. Alle produktene er skapt med bevissthet om gode arbeidsforhold for de lokale i alle ledd av produksjonen, håndlaget med en målgruppe som verdsetter naturen og det unike. 

Norsk design med naturen og bærekraft i fokus - skapt for de som verdsetter det unike

Med et fokus på natur, miljø, komfort og ideen om at det unike slår det masseproduserte, tilbyr vi håndlagede produkter med utgangspunkt i Himalayas og de naturlige materialene som er å finne i Nepal. Elementene vi bruker er hovedsakelig hamp, bomull, lokta, og bokhvete i tillegg til Rudraksha/stener i Mala smykkene. De fleste produktene våre kommer i fire fargevarianter. Alt av papir som bukes; bøker, boksene som malaene kommer i er ikke bleket og kun farget med grønnsaksfarger, så fargene vil variere fra produkt til produkt. Variasjonen i farger i stoffet vi bruker finnes i bomullsdetaljene på produktene, da hoveddelen av produktet er laget av hamp, som kun kommer i sin naturlige farge. Da stoffet som brukes også er håndvevd vil det være små ulikheter, eller spesiallagde unikheter som vi liker å se det.

"Ansvarlig forbruk og produksjon" - FN’s bærekraftsmål

LOKTA; håndlaget papir på tradisjonell metode, laget av lokta en spesiell bark i Himalayas fjellene som har blitt brukt i tusenvis av år for buddhistiske og hindu skrifter. Kun farget med grønnsaksfarge, og uten noen bleking i prosessen. I 1500 år har det blitt håndlaget papir i fjellområdene i Nepal. Papiret er laget av en plante som er kjent blant de lokale som Lokta, spesielt anerkjent for sin lange holdbarhet og spesielle tekstur. De eldste buddhistiske og hindu tekster, offisielle dokumenter etc. er flere hundre år gamle og har alltid blitt skrevet på Nepalsk håndlaget papir. Barken fra Lokta er samlet på 2000 meters høyde, med stor bevissthet rundt miljø og ivaretaking av Nepals skoger og økosystem. Prosessen innebærer å koke barken, to runder med vasking før det jobbes med finere oppkutting. Papirmassen blir så helt over en treramme, nøysomt fordelt utover ved hjelp av risting og senkning i en vanntank. Deretter blir papiret tørket i solen. Dette produktet er laget i en landsby i Nepal hvor det er fokus på selvstendighet og uavhengighet gjennom å promotere tradisjonelt håndverk, med inspirasjon i gammelt kunsthåndverk som reflekterer den unike kulturen som ulike landsbyer kan tilby.

HAMP; vokser vilt i Nepal og har stor grad av styrke og holdbarhet og er et svært bærekraftig materiale. Vi bruker hamp som er ubleket, økologisk, håndvevet med unikheter, i sin naturlige form og farge. Vi bruker naturlige materialer, med unntak av små detaljer som ikke kan unngås; som glidelås hvor deler er plastikk. Produktet leveres i bomullspose. Vårt fokus er å tilby plantebaserte, økologiske produkter og verdier til likesinnede. 

NOEN FORDELER VED Å BRUKE HAMP

  • Hamp er miljøvennlig og bærekraftig å dyrke hamp ville spare masse skog, og motvirke drivhuseffekte da plantens raske vekst tar opp store mengder CO2. Hamp tar opp 4 ganger MER CO2 enn trærne. Det tar rundt 20 år for et tre å modnes helt, mens hamp kan høstes hver 3/4 måned. Et mål hamp gir like mye papir som fire mål skog.
  • Hamp har en overlegen holdbarhet hampfiber er en av de sterkeste og mest holdbare av alle naturlige tekstilfibre.
  • Hamp er naturlig antibaketriell og er naturlig motstandsdyktig mot mugg så klærne trenger ikke å vaskes like ofte.
  • Hamp kan dyrkes overalt hamp kan dyrkes i et vidt spenn av klimasoner, fra syd og nord på hver sin halvkule og helt inn mot ekvator.
  • Hamp gir bedre jordsmonn det styrker og foredler jordsmonnet. Hamp trekker til seg urenheter fra avfallsvann og kjemikalier som ødelegger jordsmonn. Dette vises blant annet ved at den plantes i Tsjernobyl for å suge opp radioaktiviter i jorden.
  • Hamp trenger ikke sprøytemidler det er motstandsdyktig mot ulike sykkdommer og skadedyr, og derfor kan hampen dyrkes uten noe form for sprøytemiddeler
  • Hamp krever lite vann man trenger 9758 liter vann for å produsere 1 kg med bomull. Til sammenligning viser studier at hamp krever mellom 2401 og 3401 liter vann per kg, altså 75-65% mindre vannbehov
  • Hampfrø kan mette verden de er mer næringsrike enn soyabønner. Frøene består av 25 prosent protein, inneholder mer av de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6 enn noen annen kilde, og er dessuten rike på B-vitamin og fiber.
  • Hamp er bedre for din helse siden hamp ikke trenger sprøytningsmiddel, innholder heller ikke klærne dette, og du unngår å ta opp gift i kroppen din, fra klærne du bruker.
  • Hamp kan brukes til så mangt papir, bygningsmaterialer, bioenergi til oppvarming og drivstoff, tau, øl, vaskepulver, maling, trykkerifarge, mat, tekstiler, kosmetikk, medisinske brukområder, dyrefor, plastikkerstatning og mer


Kilder: Frida; Skogoglandskap, TheHIA, FIVH, BergensTidene, Dagbladet, Hordnes, ØkologiskDebio, BioZantium


Marita Liverød er eier, grunnlegger og utvikler av Wanderlust YOGA AS. Hun startet med en visjon om å skape kvalitetsprodukter til andre likesinnede miljøbevisste yogis, som verdsetter det unike fremfor det masseproduserte. Marita vokste opp i Norge, men hun har de siste 11 årene reist, bodd og studert rundt omkring i verden, utforsket kulturer og hatt som mål å lære noe nytt hver dag. Marita har en bachelor i interkulturell kommunikasjon og en mastergrad i bærekraftig utvikling i tillegg til 900 timer yogalærer kurs - ATTC fra India. Hennes første TTC var i 2013, og hun har siden da deltatt på ulike kurs innen yoga, ayurveda, meditasjon etc. Hun har de siste årene undervist rundt omkring i verden og kombinerer nå hennes to største lidenskaper; yoga og miljøbevissthet. Boende delvis i Nepal og Norge Jobber hun som yogalærer, arrangerer fjellturer i Himalayas i tillegg til å kontinuerlig jobbe med produktserien til Wanderlust Yoga.

Sabin Shrestha er eier og grunnlegger av Wanderlust YOGA Nepal og har fra starten jobbet sammen med Marita for å utvikle produktseriene. Som yogalærer og fjellguide har han et stort engasjement for å kunne bringe Himalayas skatter; hamp, lokta og bokhvete til andre yogis.Sabin studerte IT ved universitetet i Kathmandu, men fant etter hvert ut at han søkte et liv med mer mening, ro, natur og mindfullness. Når han drev gjestehuset sitt i Pokhara oppdaget han yoga og den fantastiske utfordringen og freden han kunne finne i Himalayas fjellene. Sabin har vokst opp i Nepal, men har reist i Asia og Europa noe som har gitt han forståelse for de ulike behov mennesker har, og verdien av det unike. Oppvokst i et land hvor hinduisme og buddhisme er en del av folkekulturen har han en dypere forståelse av mange aspekter som i dag er en viktig del av yoga. Sabin er sønn av Sharada Shrestha som er vårt store idol og samarbeidspartner i Nepal, hun produserer alt fra yoga belter til ryggsekker for oss.

Møt Sharada, entreprenøren, grunderen og vår samarbeidspartner i Nepal

Sharada startet firmaet sitt i 1988. Hun startet i det små med å sette sammen et enkelt klesplagg, til små bestillinger lokalt i Kathmandu, til litt etter litt har vokst seg større. I dag eksportere hun varer til India og samarbeider nå med oss i Wanderlust Yoga. Vi jobber sammen med å utvikle produkter som kan fylle behovene til alle miljøbevisste naturelskere der ute. Sharada vokste opp i Kathmandu og jobbet som avis bud fra ung alder. Hun studerte husholdning på skolen å lærte og sy. Etter dette startet hun å studere på Universitetet i Kathmandu, på likt som hun startet sitt eget lille firma. Hun giftet seg i 1986 og det gikk ikke lang tid før første barn var på vei. Det lille firma Sharada startet ble etter hvert en fulltidsjobb og en gravid Sharada avsluttet studiene før de var fullført. Hun fødte en sønn og etter hvert en datter, men har kontinuerlig jobbet med firmaet sitt og med dette, støttet hele familien gjennom de siste tiår. Sharada sier alltid at alle som jobber for henne er som familie, hun gir dem ikke bare komfortable arbeidsvilkår men sørger for mette mager, latter og smil. Fabrikken hennes er i første etasje, mens hennes eget hjem er i etasjen over. Enda en etasje over finner du broren til Sharadas ektemann med barn og barnebarn, og etasjen over der igjen er bestefar. Hun forteller at det har vært en hard vei og bygge opp ett firma, men hun er i dag stolt over å kunne kalle seg selv en karrierekvinne. Sharadas vinnende vesen smitter like mye som latteren hennes, og vi er takknemlig for samarbeidet vi har med denne viljesterke kvinnen.